Dagasztás

  >> Tippek >> Dagasztás
minden  előző  következő  

  • A tészta dagasztásághoz a kovászt mindig külön készítsük. Ha megkelt, azonnal dolgozzuk fel, különben erejét veszti.
  • A dagasztáshoz mély tálat vagy teknőt használjunk, mert ezekben könnyebb összegyúrni a tésztát. A dagasztást addig folytassuk, amíg a massza teljesen sima nem lesz, nem hólyagzik, és nem válik le könnyen az edény faláról. Ha tészta nem elég lágy, langyos tejjel vagy vízzel hígítsuk, és újból dagasszuk.

  • Ahhoz, hogy a kelt tészta könnyű legyen, dagasztással kell kidolgoznunk. Kétszer kell dagasztanunk. Az első dagasztáskor az anyagot összedolgozzuk, a második alkalommal a megkelt tésztát feldolgozásra készítjük elő. A dagasztást lehetőleg 25 C fok körüli hőmérsékleten végezzük.
  • A dagasztást legjobb két kézzel végezni. Amikor a tészta már összeállt, gyúrással, nyomkodással formázzuk kerek cipóvá. Deszkán vagy tálban letakarva kelesszük. Ha több részben kívánjuk majd feldolgozni, akkor kelesztés előtt válasszuk több részre.


  • Lásd még: Bukta, Citromhéj




    © JoTudni.hu