Kezdőlap (Gáztűzhely)
Tippek, ötletek, házipraktikák, tudástár.  
Kezdőlap  Tippek  Tudta-e  Javaslat  Impresszum  Adatvédelem   
 
 
Kezdőlap >> Tippek >> Gáztűzhely
Tippek

A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
R S T U
V W ZTudta-e?

A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
R S T U
V W Z


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gáztűzhely

minden előzőkövetkező

 • Sok háziasszony, amikor a főzéshez hozzákezd, szinte ösztönös mozdulattal elsőként a gáztűzhelyt gyújtja be. Ég a láng, míg tisztítja és aprítja a zöldséget, a burgonyát, a gombát. Ég, amíg pucolja a baromfit, szeleteli a húst, keresgéli a fűszereket, előveszi a lábosokat, konyhai eszközöket stb. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne mindezeket a műveleteket előbb elvégezni, s csak ha már a fazék rákerült a tűzhelyre, akkor begyújtani a lángot.
 • A gázkészülékeket évente legalább kétszer alaposan tisztítsuk ki, hogy működése mindig kielégítő legyen. A leszerelhető égőket gyengén mosószeres vízben áztassuk, a rárakodott szennyeződéseket durva kefével súroljuk le. A zománcozott részeket mosószeres ronggyal dörzsöljük tisztára.


 • Csak tökéletesen beállított gázkészüléket üzemeltessünk. Rendszeresen ellenőrizzük a gázláng égését. Ha a láng sárgás színű, hosszú és elmosódott határú, a készüléket kapcsoljuk ki, mert az égés nem tökéletes. Tökéletlenül égő készüléket használni nem szabad!
 • Ha hosszabb időre eltávozunk a lakásból, ajánlatos a gázmérőnél lévő főcsapot elzárni.
 • A gáztűzhelyeken többféle nagyságú és teljesítményű égőfej van. Mindig a megfelelőt válasszuk!
 • A gáztűzhely tisztítása, karbantartása igen egyszerű. Nemcsak a tűzhely felső főzőlapját kell megtisztítani a rácsepegett szennyeződéstől, hanem időnként a többi alkatrészeit is. Az égőket, erősszálú kefével le kell kefélni, és gondosan el kell mosogatni. A tiszta, jól karbantartott égő 10% gázt takarít meg. A gázsütő rácsait leemelve, mosószeres forró vízzel tudjuk a legjobban megtisztítani. A sütőben lecsepegett szennyeződés eltávolításához pedig célszerű a sütőtér fenéklemezét is kiemelni.
 • A készülék begyújtásánál először a gyufát gyújtsuk meg, s csak azután nyissuk ki a gázcsapot. Ha készülék nem mindjárt gyullad be, a csapot azonnal zárjuk el. Egy kis idő elteltével újból próbálkozzunk a begyújtással. A gázt gyufa nélkül előre sohase nyissuk ki, mert begyújtásakor belobbanhat.
 • Ha bármikor gázszagot érzünk lakásunkban, azonnal zárjuk el a gázcsapot a mérőóránál, nyissunk ajtót, ablakot, tartósan szellőztessünk. A lakásban ne használjunk nyílt lángot, elektromos berendezést! A meghibásodott gázkészüléket ne próbáljuk saját magunk megjavítani, hívjunk szakembert!


 • Lásd még: Energiatakarékos főzés, Teflonedény, Tűzhely

  előző Előző (Gázmérgezés) ** (Genny) Következő következő  Ugrás: Összes tipp


  minden előzőkövetkező