Gáztűzhely

  >> Tippek >> Gáztűzhely
minden  előző  következő  

  • Sok háziasszony, amikor a főzéshez hozzákezd, szinte ösztönös mozdulattal elsőként a gáztűzhelyt gyújtja be. Ég a láng, míg tisztítja és aprítja a zöldséget, a burgonyát, a gombát. Ég, amíg pucolja a baromfit, szeleteli a húst, keresgéli a fűszereket, előveszi a lábosokat, konyhai eszközöket stb. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne mindezeket a műveleteket előbb elvégezni, s csak ha már a fazék rákerült a tűzhelyre, akkor begyújtani a lángot.
  • A gázkészülékeket évente legalább kétszer alaposan tisztítsuk ki, hogy működése mindig kielégítő legyen. A leszerelhető égőket gyengén mosószeres vízben áztassuk, a rárakodott szennyeződéseket durva kefével súroljuk le. A zománcozott részeket mosószeres ronggyal dörzsöljük tisztára.

  • Csak tökéletesen beállított gázkészüléket üzemeltessünk. Rendszeresen ellenőrizzük a gázláng égését. Ha a láng sárgás színű, hosszú és elmosódott határú, a készüléket kapcsoljuk ki, mert az égés nem tökéletes. Tökéletlenül égő készüléket használni nem szabad!
  • Ha hosszabb időre eltávozunk a lakásból, ajánlatos a gázmérőnél lévő főcsapot elzárni.
  • A gáztűzhelyeken többféle nagyságú és teljesítményű égőfej van. Mindig a megfelelőt válasszuk!
  • A gáztűzhely tisztítása, karbantartása igen egyszerű. Nemcsak a tűzhely felső főzőlapját kell megtisztítani a rácsepegett szennyeződéstől, hanem időnként a többi alkatrészeit is. Az égőket, erősszálú kefével le kell kefélni, és gondosan el kell mosogatni. A tiszta, jól karbantartott égő 10% gázt takarít meg. A gázsütő rácsait leemelve, mosószeres forró vízzel tudjuk a legjobban megtisztítani. A sütőben lecsepegett szennyeződés eltávolításához pedig célszerű a sütőtér fenéklemezét is kiemelni.
  • A készülék begyújtásánál először a gyufát gyújtsuk meg, s csak azután nyissuk ki a gázcsapot. Ha készülék nem mindjárt gyullad be, a csapot azonnal zárjuk el. Egy kis idő elteltével újból próbálkozzunk a begyújtással. A gázt gyufa nélkül előre sohase nyissuk ki, mert begyújtásakor belobbanhat.
  • Ha bármikor gázszagot érzünk lakásunkban, azonnal zárjuk el a gázcsapot a mérőóránál, nyissunk ajtót, ablakot, tartósan szellőztessünk. A lakásban ne használjunk nyílt lángot, elektromos berendezést! A meghibásodott gázkészüléket ne próbáljuk saját magunk megjavítani, hívjunk szakembert!

  • © JoTudni.hu