Kezdőlap (Gyomirtás)
Tippek, ötletek, házipraktikák, tudástár.  
Kezdőlap  Tippek  Tudta-e  Javaslat  Impresszum  Adatvédelem   
 
 
Kezdőlap >> Tippek >> Gyomirtás
Tippek

A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
R S T U
V W ZTudta-e?

A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
R S T U
V W Z


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gyomirtás

minden előzőkövetkező

 • Az apró és makacs gyomokat kapálással irtsuk. Legjobb meleg, napsütéses időben kapálni, mert ilyenkor a kikapált gyomok hamar elfonnyadnak, nem gyökeresednek vissza. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjanak gyökerek és szárrészek a talajban.
 • A gyomokat rögtön felbukkanásukkor kell eltávolítanunk, hogy ne virágozzanak, ne érleljenek magot és ne szaporodjanak. Ha a gyom irtását halogatjuk, számos fajtát már csak nagyon nehezen tudunk elpusztítani.


 • Vegyszeres gyomirtást csak akkor végezzünk, ha mechanikai úton már nem tudjuk megoldani a parlagfű eltávolítását. Használhatunk talajon keresztül ható készítményeket, amelyek a csírázó kis növényt már korán elpusztítják, ill. alkalmazhatunk a levélen keresztül ható vegyszereket.
 • A talaj gyommentesítését takarással is megoldhatjuk. A gyomok a fény megvonásával elpusztulnak. A zöldségesben és a gyümölcsösben a talaj felszínének takarására elsősorban fekete fóliát célszerű használni. Hatékony és olcsó a gyomok elfojtására a terített kavicsréteg, ill. fenyőkéregmulcs.
 • Az erősen gyomos, elhanyagolt területeket gyomlálással próbáljuk megtisztítani. Munkánk akkor lesz eredményes, ha a gyomokat gyökerestől távolítjuk el. Ha pedig a parlagot szeretnénk megművelni, mélyen ássuk fel, és minden gyomot gondosan szedjünk ki.
 • Vegyszeres gyomirtást csak körültekintően végezzünk a kertben, mert kárt okozhatunk a haszonnövényekben. A sokféle növénnyel beültetett kertben viszont egyáltalán nem tanácsos gyomirtót alkalmazni.


 • Lásd még: Gyep, Parlagfű, Takácsatka, Vöröshagyma

  előző Előző (Gyógytea) ** (Gyomnövény) Következő következő  Ugrás: Összes tipp


  minden előzőkövetkező