Inhalálás

  >> Tippek >> Inhalálás
minden  előző  következő  

  • Az inhaláció megkezdése előtt hajunkat kössük be, arcunkat krémezzük be, szemünkre tegyünk vattacsomót, vagy behunyt szemmel inhaláljunk, mert a forró gőz bántja az arcbőrt és a szemet. Kezelés után arcunkat puha kendővel töröljük szárazra, ha szükséges, krémmel is kenjük be. Közvetlenül inhalálás után ne menjünk az utcára.
  • Kisgyerekek inhalálása csak szülői felügyelettel történhet. Legjobb, ha szülő is beül a gőzsátorba. Így elkerülhető, hogy a forró folyadék balesetet okozzon. Biztonságosabb megoldás, ha a kisgyerek inhalálására zártabb edényt (pl. teáskannát) használunk.

  • Az otthoni inhalálás legegyszerűbb módja, ha a gőzölgő tál vagy fazék fölé hajolva belélegezzük a párolgó gőzt, s közben fürdőlepedőt húzunk a fejünkre, nehogy a gőz elillanjon. A vizet különféle gyógyteákkal vagy más anyagokkal (pl. konyhasóval) dúsíthatjuk. Előfordulhat, hogy az inhaláláshoz az orvos ír elő gyógyszert.
  • A köhögés csillapítására és a köpetürítés elősegítésére hatásos szer az inhalálás. Erre a célra legjobb a hársfa- vagy fodormentatea használata. Száraz köhögés esetén a hagymatea is segít. Igyunk meg napi egy liter hagymateát.
  • Az edényt sohase töltsük tele, mert veszélyes lehet. Fejünket pedig legalább 2o-25 cm-re tartsuk a tál fölött. Egy-egy alkalommal az inhalálás ne legyen hosszabb három percnél. Naponta legfeljebb 3-5 esetben ismételjük meg. Ha inhalálás közben szorító érzésünk támad, a fürdőlepedőt feltétlenül emeljük meg néhányszor!


  • Lásd még: Köhögés
    © JoTudni.hu