Kezdőlap (Izzadás)
Tippek, ötletek, házipraktikák, tudástár.  
Kezdőlap  Tippek  Tudta-e  Javaslat  Impresszum  Adatvédelem   
 
 
Kezdőlap >> Tippek >> Izzadás
Tippek

A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
R S T U
V W ZTudta-e?

A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
R S T U
V W Z


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Izzadás

minden előzőkövetkező

 • A láb izzadását megelőzhetjük, ha nem hordunk huzamosabb ideig gumicsizmát, bélelt cipőt, nyáron harisnya nélkül szandálban járunk, télen naponta cseréljük a zoknit vagy a harisnyát.
 • Ha az izzadás egyes bőrtájékon (hónalj, kéz, láb) kismérvű, helyi kezeléssel befolyásolhatjuk, ill. ellensúlyozhatjuk. Ha viszont kóros, vagy a helyi kezelés nem használ, orvoshoz kell fordulnunk. Azt is vegyük figyelembe, hogy a helyi kezelések hatása csak időleges, mert az izzadás természetes, létfontosságú folyamat, tehát nem szüntethető meg.


 • Az izzadság kellemetlen szagát elsősorban gyakori mosakodással (szappannal) és sűrű fehérneműváltással küzdhetjük le. A fehérnemű legyen könnyű, szellős. Használjunk dezodoráló szereket (kölnit, hintőport stb.). A dezodoráló szerek azonban nem helyettesíthetik a tisztálkodást.
 • Enyhíthető a lábizzadás, ha naponta lábfürdőt veszünk, az áztató vízbe tölgyfakéreg és zsályalevél főzetét keverjük (l liter víz, l0 dkg tölgyfakéreg, 5 dkg zsályalevél). A láb szárazra törlése után a talpat és a lábujjak közét ajánlatos lábpúderrel behinteni. A fenyőtűből készült lábfürdő is hasznos lehet.
 • Izzadás elleni gyógytea.
  Csalánlevél, diólevél, izsópfű, tölgyfakéreg, zsurlófű, zsályalevél.
  (A felsorolt gyógynövényeket 1:1 arányban alkalmazzuk.)
 • Testünkön a bőrfelületek ott, ahol egymással érintkeznek (comb, mell), könnyen fertőződnek és begyulladnak. A bőrgyulladásokat azonban megelőzhetjük, ha ezeket a testrészeket naponta szappannal lemossuk, jól megtöröljük és gondosan behintőporozzuk.
 • Kiváló szer izzadás csökkentésére a forró tejből és ásványvízből készült ital.
 • Hazánkban 2 olyan növény él, amely izzadásgátló hatású. Az orvosi zsálya és az izsóp vizes (és szeszes) kivonatai igen hatásosan csökkentik a kiválasztást.
 • Ha nem megfelelő lábbelit viselünk, vagy nem ápoljuk lábunkat rendszeresen, erős izzadás léphet fel, mely nagyon zavaró lehet mások számára. A láb izzadása télen sem csökken, ha megfosztjuk lábunkat a légzés lehetőségétől.
 • Elalvás előtt igyunk egy pohár hideg zsályateát, hogy éjjel ne izzadjunk ki. A zsálya általánosan elismert természetes gyógyír az izzadtsággal szenvedőknek.

 • Még több "Izzadás" tipp: 1 2

  Lásd még: Ásványvíz, Bodza, Cipő, Dió, Ecet, Fenyő, Fogyókúra, Gomba, Gomba fogyasztása, Gyógytea, Hintőpor, Izzadságszag, Izsóp, Kömény, Lábfürdő, Lábizzadás, Lázcsillapítás, Mustár, Nátha, Orvosi zsálya, Sós víz, Szauna, Tej, Testszag, Zsálya

  előző Előző (Izületi gyulladás) ** (Izzadókúra) Következő következő  Ugrás: Összes tipp


  minden előzőkövetkező