Keményítés

  >> Tippek >> Keményítés
minden  előző  következő  

  • A keményítést mosógépben is végezhetjük. Ilyenkor az utolsó öblítővízbe öntsük a hígított keményítőt. Utána centrifugázzunk. A keményítés jóval egyszerűbb, ha kézzel végezzük.
  • Használhatunk keményítő spray-t is. Használata egyszerű, de kevésbé tartós. Ezt a keményítőt csak száraz ruhán, a ruha színén és a vasalás előtt szabad használni.

  • A keményített anyagok kevésbé gyűrődnek. Ha az edénytörlésre használt konyharuhát híg keményítőoldatban öblítjük, akkor nem ragad rá a szösz a poharakra. Főleg vásznat és pamutot keményítsünk. A kikeményített ruha szebb és jobb tartású. Ha a keményítőbe kevés sót is teszünk, a ruha szebb fényű lesz, és könnyebb vasalni.
  • A keményítőt négyszeres vízzel gyorsan forraljuk, óvakodjunk a hosszas főzéstől, mert a keményítő részben lebomlik s eközben veszít értékéből. A keményítő könnyen romlik, ezért mindig használat előtt készítsük.
  • A keményítést elsősorban a kereskedelemben kapható keményítővel végezzük. Szükség esetén a keményítőt a főtt tészta és a burgonya leszűrt levével is helyettesíthetjük. Legjobb a burgonya-, ill. a rizskeményítő. A burgonyakeményítő lágy, kellemes fogást ad a vele kezelt textilanyagnak. A rizskeményítő merev, fényes felületet kölcsönöz a ruháknak.
  • A kikeményített ruhát nedvesen vasaljuk. A keményítő oldattal kezelt textilneműn száradás után vékony film marad, ami a vasalásnál kifényesedik.
  • A keményítést öblítés után végezzük. A forró vízben oldott keményítőt kevés langyos vízzel hígítjuk. Egy kg ruhára egy evőkanál keményítőt használjunk. A túlzott keményítés törékennyé teszi a textilrostot, és gyorsítja a pusztulását.


  • Lásd még: Függöny




    © JoTudni.hu