Kezdőlap (Keményítés)
Tippek, ötletek, házipraktikák, tudástár.  
Kezdőlap  Tippek  Tudta-e  Javaslat  Impresszum  Adatvédelem   
 
 
Kezdőlap >> Tippek >> Keményítés
Tippek

A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
R S T U
V W ZTudta-e?

A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
R S T U
V W Z


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Keményítés

minden előzőkövetkező

 • A keményítést mosógépben is végezhetjük. Ilyenkor az utolsó öblítővízbe öntsük a hígított keményítőt. Utána centrifugázzunk. A keményítés jóval egyszerűbb, ha kézzel végezzük.
 • Használhatunk keményítő spray-t is. Használata egyszerű, de kevésbé tartós. Ezt a keményítőt csak száraz ruhán, a ruha színén és a vasalás előtt szabad használni.


 • A keményített anyagok kevésbé gyűrődnek. Ha az edénytörlésre használt konyharuhát híg keményítőoldatban öblítjük, akkor nem ragad rá a szösz a poharakra. Főleg vásznat és pamutot keményítsünk. A kikeményített ruha szebb és jobb tartású. Ha a keményítőbe kevés sót is teszünk, a ruha szebb fényű lesz, és könnyebb vasalni.
 • A keményítőt négyszeres vízzel gyorsan forraljuk, óvakodjunk a hosszas főzéstől, mert a keményítő részben lebomlik s eközben veszít értékéből. A keményítő könnyen romlik, ezért mindig használat előtt készítsük.
 • A keményítést elsősorban a kereskedelemben kapható keményítővel végezzük. Szükség esetén a keményítőt a főtt tészta és a burgonya leszűrt levével is helyettesíthetjük. Legjobb a burgonya-, ill. a rizskeményítő. A burgonyakeményítő lágy, kellemes fogást ad a vele kezelt textilanyagnak. A rizskeményítő merev, fényes felületet kölcsönöz a ruháknak.
 • A kikeményített ruhát nedvesen vasaljuk. A keményítő oldattal kezelt textilneműn száradás után vékony film marad, ami a vasalásnál kifényesedik.
 • A keményítést öblítés után végezzük. A forró vízben oldott keményítőt kevés langyos vízzel hígítjuk. Egy kg ruhára egy evőkanál keményítőt használjunk. A túlzott keményítés törékennyé teszi a textilrostot, és gyorsítja a pusztulását.


 • Lásd még: Függöny

  előző Előző (Kemény tojás) ** (Keményítő) Következő következő  Ugrás: Összes tipp


  minden előzőkövetkező