Metélőhagyma

  >> Tippek >> Metélőhagyma
minden  előző  következő  

  • A cserépbe átültetett növényt a lakásban világos, meleg helyre állítsuk, öntözzük rendszeresen. A jó körülmények között tartott növény hamar kihajt, és néhány hét múlva már vágható leveleket ad.
  • Ezt a nálunk nagyon elterjedt és szívesen használt növényt, csak frissen, nyers állapotban, finomra szelve használjuk. Főzni nem szabad, kizárólag tálalásakor adjuk az ételhez.

  • A metélőhagymát mindig ollóval vagy késsel vágjuk le, ne tépjük, mert károsodik a gyenge tő.
  • A gombás ételeket jól illenek a tejszín, a tejföl és a zöld fűszerek, mint a petrezselyem, bazsalikom, kapor, metélőhagyma. A gombát azonban ne fűszerezzük túl!
  • Ha van kertünk, a metélőhagymát szabadba is vethetjük. A magokat márciusban ültessük el, október végéig hagyjuk a kertben, majd szedjük fel, és kb. 14-16 cm átmérőjű cserépbe cserepezzük be. Ha augusztus végén, szeptemberben ültetjük, hajtatható tő csak a következő év őszére lesz.
  • A metélőhagyma ízesítő hatásán kívül, még nagyon jó étvágygerjesztő, gyomorerősítő.
  • A metélőhagymát - kert híján - lakásban is ültethetjük. A magokat kora tavasszal ültessük el cserépbe vagy ládában, és elsőként nyerhetünk tavaszi vitamint. A cserepet vagy a ládát legjobb a konyhaablakba tenni.
  • Felhasználhatjuk burgonya, bab, borsó és húslevesek, saláták, sültek, szendvicsek, túró, lágy sajtok, halételek, mártások ízesítésére.
  • A metélőhagyma kiválóan alkalmas az ételek ízesítésére, díszítésére, és nagyon értékes téli vitaminforrás. Általában nyersen fogyasztjuk.
  • A cserepet komposztfölddel, vagy valamilyen dúsított földkeverékkel töltsük meg. A növényt ne locsoljuk túl, mert nem igényel sok vizet, de arra ügyeljünk, hogy a földje ne száradjon ki. A kihajtott hagymát célszerű kéthetente tápoldatozni, hogy minél dúsabb levélzet fejlődjön ki. Trágyaként kávézaccot is használhatunk.


  • Lásd még: Petrezselyem, Tejföl




    © JoTudni.hu