Kezdőlap (Őzlábgomba)
Tippek, ötletek, házipraktikák, tudástár.  
Kezdőlap  Tippek  Tudta-e  Javaslat  Impresszum  Adatvédelem   
 
 
Kezdőlap >> Tippek >> Őzlábgomba
Tippek

A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
R S T U
V W ZTudta-e?

A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
R S T U
V W Z


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Őzlábgomba

minden előzőkövetkező

 • A kifejlett példányokat fűszer készítésére használhatjuk. Szeleteljük fel, szárítsuk meg, majd őröljük porrá. Az így kapott gombapor kellemes illatú és ízű fűszer, ami kiválóan alkalmas az ételek ízesítésére.
 • A nyár közepétől késő őszig terem főleg erdőszéleken, akácosokban, nyárfásokban. Érdemes gyűjteni, mert ízletes, enyhén fűszeres illatú. A gombakalap igen sokféle ételnek készíthető el, de a legfinomabb sütve, rántva.


 • Tönkje nem ehető, kalapja még a kinyílása előtt gyűjthető, amelyet tisztítás után kirántva, pörköltként, vagy húsos töltelékek adalékaként használnak. Szárítás és őrlés után fűszerként is kiváló.
 • Mielőtt felhasználnánk a begyűjtött őzlábgombákat, mindenképpen vizsgáltassuk be őket gombaszakértővel, mert közöttük is lehet mérgező fajta, mely a hosszas főzés vagy sütés után sem válik ehetővé.
 • A gombát legalább 20 percig kell főzni vagy sütni, ahhoz, hogy ehető legyen. Máskülönben gyomorrontást okoz. Étkezésre csak a gomba kalapja a jó, mivel a tönkje kifejlődve szívós, rostos és rágós, fogyasztásra nem alkalmas. Az egész fiatal példányok tönkje viszont még felhasználható.


 • Lásd még: Gomba, Pörkölt

  előző Előző (Őzhús) ** (Páclé) Következő következő  Ugrás: Összes tipp


  minden előzőkövetkező