Őzlábgomba

  >> Tippek >> Őzlábgomba
minden  előző  következő  

  • A kifejlett példányokat fűszer készítésére használhatjuk. Szeleteljük fel, szárítsuk meg, majd őröljük porrá. Az így kapott gombapor kellemes illatú és ízű fűszer, ami kiválóan alkalmas az ételek ízesítésére.
  • A nyár közepétől késő őszig terem főleg erdőszéleken, akácosokban, nyárfásokban. Érdemes gyűjteni, mert ízletes, enyhén fűszeres illatú. A gombakalap igen sokféle ételnek készíthető el, de a legfinomabb sütve, rántva.
  • Tönkje nem ehető, kalapja még a kinyílása előtt gyűjthető, amelyet tisztítás után kirántva, pörköltként, vagy húsos töltelékek adalékaként használnak. Szárítás és őrlés után fűszerként is kiváló.
  • Mielőtt felhasználnánk a begyűjtött őzlábgombákat, mindenképpen vizsgáltassuk be őket gombaszakértővel, mert közöttük is lehet mérgező fajta, mely a hosszas főzés vagy sütés után sem válik ehetővé.
  • A gombát legalább 20 percig kell főzni vagy sütni, ahhoz, hogy ehető legyen. Máskülönben gyomorrontást okoz. Étkezésre csak a gomba kalapja a jó, mivel a tönkje kifejlődve szívós, rostos és rágós, fogyasztásra nem alkalmas. Az egész fiatal példányok tönkje viszont még felhasználható.


  • Lásd még: Gomba, Pörkölt




    © JoTudni.hu