Kezdőlap (Pácolás)
Tippek, ötletek, házipraktikák, tudástár.  
Kezdőlap  Tippek  Tudta-e  Javaslat  Impresszum  Adatvédelem   
 
 
Kezdőlap >> Tippek >> Pácolás
Tippek

A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
R S T U
V W Z



Tudta-e?

A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
R S T U
V W Z


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pácolás

minden előzőkövetkező

  • Minél vénebb és szívósabb a hús, annál tovább, minél gyengébb, annál rövidebb ideig kell pácolni. Az őzet általában 4-5 napig érleljük páclében. A húst naponta legalább kétszer forgassuk meg benne, hogy az ízek jól átjárják.
  • Az őz húsát érlelni, ill. pácolni kell. Csak így lesz ízletes és szagtalan. A páclevet ízlés szerint készítsük el, de mindig csak annyit, hogy a húst ellepje. A fűszereket, zöldséget (ecetet, hagymát, babérlevelet, borsot, sót, szegfűszeget stb.) tartalmazó levet. Legalább 30 percig forraljuk, majd öntsük rá a húsra. A húst többször forgassuk meg a lében.


  • A pácolás után, a sütés előtt a húst, lecsorgatjuk, szárazra töröljük, s az esetleges fűszermaradványokat is letakarítjuk róla. A rajta maradt nedvesség a sülést akadályozza, a pácmaradványok pedig megéghetnek, s így az ízét ronthatják el.
  • A nedves pácot valamivel erősebbre készítjük, mint a szokásos fűszerezés, mert a hús az ízek jelentős részét fölveszi, gyengíti azt.
  • A pácolás ideje alatt a húsdarabokat időnként átforgatjuk, hogy a lé mindenütt egyenletesen érje.
  • Gyors pácoláskor a levet, ahányszor lehűl, fel kell forralnunk, és újra a húsra kell töltenünk, ezáltal egy vagy fél nap alatt olyan eredményt érhetünk el, mint egyébként 4-5 nap alatt.
  • Szárazon pácolhatjuk a pecsenyehúsokat. Az elkészített fűszerkeveréket a húsra dörzsöljük vagy hintjük és kevés olajjal bekenve legalább 12 órán át pihentetjük. A száraz páchoz soha ne tegyünk sót, mert a nedveket elszívja, és a hús rágós lesz.
  • Minél vénebb és szívósabb a hús, annál tovább, minél gyengébb, annál rövidebb ideig kell pácolni. A kisebb darabokat 2-3 napig, a nagyobbakat 5-7 napig tartsuk a páclében. Közben a húst naponta többször forgassuk meg.
  • Ha a húst pácoljuk, puhább, porhanyósabb lesz, a rostok emészthetőbbé válnak. A páclé nemcsak megpuhítja a húst, hanem finom ízt is kölcsönöz neki, ezáltal a húsban jellegzetes íz alakul ki.
  • Az olajban pácolt húsokat sütés előtt jól csöpögtessük le, hogy ne kapjon lángra a faszén.

  • Még több "Pácolás" tipp: 1 2

    Lásd még: Borecet, Borjúhús, Citromlé, Fűszernövény, Hús, Ízesítés, Olívabogyó, Őzhús, Roston sütés, Sütés

    előző Előző (Páclé) ** (Pácolt hal) Következő következő



    Ugrás: Összes tipp


    minden előzőkövetkező