Kezdőlap (Pajzstetű)
Tippek, ötletek, házipraktikák, tudástár.  
Kezdőlap  Tippek  Tudta-e  Javaslat  Impresszum  Adatvédelem   
 
 
Kezdőlap >> Tippek >> Pajzstetű
Tippek

A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
R S T U
V W ZTudta-e?

A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
R S T U
V W Z


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pajzstetű

minden előzőkövetkező

 • A kifejlett állatokat viaszos külső pajzs védi a rovarölő szerekkel szemben, ezért permetezéssel nincs nagy esélyünk megszabadulni tőlük. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha egy nedves ruhával, vagy vattával a levelekről ledörzsöljük őket. Utána azonban az egész növényt fújjuk le növényvédő szerrel is.
 • A pajzstetvek esetében a legfontosabb elszaporodásuk megelőzése. Ezért a növényeket figyelnünk kell (a pajzstetű szemmel is jól felismerhető), és legalább hetenként egyszer le kell mosnunk leveleiket tiszta vízzel.


 • A fahamu levéltetvek és a pajzstetvek ellen igen hatásos szer. Ha lombhullás után a fák törzseit, vastagabb ágait fahamuval jól beszórjuk, eltűnnek a nehezen pusztítható pajzstetvek. Fahamus beszórással fertőtleníthetjük a levéltetvekkel fertőzött lombot és leveleket is.
 • Ha csak néhány növényünk fertőződött meg, kézzel, egyenként szedjük le a levelekről a tetveket, majd töröljük le a ragacsos váladékot is. A művelet közben arra vigyázzunk, hogy ne sérüljenek meg a levelek.
 • A kártevők közül a pajzstetvek, levéltetvek és az üvegházi molytetű (liszteske) azok, amelyek leggyakrabban megtámadják a telelő növényeinket. Többségük ellen könnyű védekezni, hiszen a legtöbb kontakt rovarölő szerre érzékenyek. Egyedül a pajzstetvekre nem hatásosak ezek, e kártevőket felszívódó hatású szerekkel irthatjuk ki, vagy amikor még kevesebben vannak, egyszerűen letörölhetjük őket a levelekről, fiatal hajtásrészekről. Mindegyiknél lényeges, hogy minél hamarabb felfedezzük a kártevők jelenlétét, különben egész ágrészek száradhatnak el tevékenységük nyomán.
 • Az erősebben fertőzött növények tisztítását megoldhatjuk veszélyes vegyszerek nélkül is. Ilyen kitűnő biológiai növényvédő szer a szappanos víz és denaturált szesz oldata. Rövid ideig hatásos, de nem káros a környezetre.
 • A húsvéti kaktuszt napégéstől, az alacsony hőmérséklettől védjük, különben a levelek elszíneződnek és hullani kezdenek. Száraz időben a takácsatkák, valamint a viaszos pajzstetvek támadják meg.
 • Ha növényeink megfertőződtek, gyenge káliszappanos vízzel mossuk le őket, a levélzugokat pedig puha sörtéjű kefével keféljük át. A szappanos lemosást feltétlenül kövesse tiszta vizes öblítés is.


 • Lásd még: Datolyapálma, Facsemete, Káliszappan

  előző Előző (Páfránypálma) ** (Pakolás) Következő következő  Ugrás: Összes tipp


  minden előzőkövetkező