Pajzstetű

  >> Tippek >> Pajzstetű
minden  előző  következő  

  • A kifejlett állatokat viaszos külső pajzs védi a rovarölő szerekkel szemben, ezért permetezéssel nincs nagy esélyünk megszabadulni tőlük. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha egy nedves ruhával, vagy vattával a levelekről ledörzsöljük őket. Utána azonban az egész növényt fújjuk le növényvédő szerrel is.
  • A pajzstetvek esetében a legfontosabb elszaporodásuk megelőzése. Ezért a növényeket figyelnünk kell (a pajzstetű szemmel is jól felismerhető), és legalább hetenként egyszer le kell mosnunk leveleiket tiszta vízzel.

  • A fahamu levéltetvek és a pajzstetvek ellen igen hatásos szer. Ha lombhullás után a fák törzseit, vastagabb ágait fahamuval jól beszórjuk, eltűnnek a nehezen pusztítható pajzstetvek. Fahamus beszórással fertőtleníthetjük a levéltetvekkel fertőzött lombot és leveleket is.
  • Ha csak néhány növényünk fertőződött meg, kézzel, egyenként szedjük le a levelekről a tetveket, majd töröljük le a ragacsos váladékot is. A művelet közben arra vigyázzunk, hogy ne sérüljenek meg a levelek.
  • A kártevők közül a pajzstetvek, levéltetvek és az üvegházi molytetű (liszteske) azok, amelyek leggyakrabban megtámadják a telelő növényeinket. Többségük ellen könnyű védekezni, hiszen a legtöbb kontakt rovarölő szerre érzékenyek. Egyedül a pajzstetvekre nem hatásosak ezek, e kártevőket felszívódó hatású szerekkel irthatjuk ki, vagy amikor még kevesebben vannak, egyszerűen letörölhetjük őket a levelekről, fiatal hajtásrészekről. Mindegyiknél lényeges, hogy minél hamarabb felfedezzük a kártevők jelenlétét, különben egész ágrészek száradhatnak el tevékenységük nyomán.
  • Az erősebben fertőzött növények tisztítását megoldhatjuk veszélyes vegyszerek nélkül is. Ilyen kitűnő biológiai növényvédő szer a szappanos víz és denaturált szesz oldata. Rövid ideig hatásos, de nem káros a környezetre.
  • A húsvéti kaktuszt napégéstől, az alacsony hőmérséklettől védjük, különben a levelek elszíneződnek és hullani kezdenek. Száraz időben a takácsatkák, valamint a viaszos pajzstetvek támadják meg.
  • Ha növényeink megfertőződtek, gyenge káliszappanos vízzel mossuk le őket, a levélzugokat pedig puha sörtéjű kefével keféljük át. A szappanos lemosást feltétlenül kövesse tiszta vizes öblítés is.

  • © JoTudni.hu