Szalmiákszesz (2)

  >> Tippek >> Szalmiákszesz (2)
minden  előző  következő  

 • A régi, beszáradt étolajfoltot benzinből (100 gr), alkoholból (25 gr), acetonból (10 gr) és szalmiákszeszből (5 gr) összeállított oldattal lehet eredményesen kitisztítani. Az oldószert csöpögtessük rá a foltra, majd mielőtt elpárologna, szórjunk talkumot (síkport) a foltra. Ha az oldószer elpárolgott, a talkumot kefével távolítsuk el.
 • Ha a bársonyanyag tiszta, gőzöléssel frissítsük fel. A gőzölést forrásban lévő víz felett végezzük. A vízbe előzőleg tegyünk egy evőkanál szalmiákszeszt is. Ha a teljes felületet jól átgőzöltük, az anyagot gyengéden keféljük ki. A gyűrődések kisimulnak, az anyag felfrissül és szép puha lesz.

 • Régebbi fűfoltokat fehér vagy színes textilanyagból meleg tömény alkohollal vagy hidrogénperoxid és szalmiákszesz keverékével lehet eltávolítani. Az anyagot alaposan itassuk át, majd puha ronggyal enyhén dörzsöljük a folt felületét. Amikor a folt eltűnt, a helyét hideg vízben öblítsük át.
 • A régi, beszáradt olajfoltot benzinből (100 gr), alkoholból (25 gr), acetonból (10 gr) és szalmiákszeszből (5 gr) összeállított oldattal lehet eredményesen kitisztítani. Az oldószert csöpögtessük rá a foltra, majd mielőtt elpárologna, szórjunk talkumot (síkport) a foltra. Ha az oldószer elpárolgott, a talkumot kefével távolítsuk el.
 • Ha a szalmakalapot fehéríteni szeretnénk, először alaposan tisztítsuk ki, majd hidrogén-peroxid és szalmiákszesz egyenlő arányú oldatával egyenletesen dörzsöljük be, hagyjuk megszáradni. Ha kell, kissé nedvesen vasaljuk.
 • Ha a korcsolyán rozsdapecsétek keletkeznek, azokat csiszolópapírral távolítsuk el. A rozsda eltüntetésére jó megoldás, ha szalmiákszesz és tört kréta keverékével a felületeket alaposan ledörzsöljük, majd száraz ronggyal áttöröljük.
 • Ha bőrkabátunk poros, piszkos, mossuk le szappanos víz és szalmiákszesz keverékével (egy liter szappanos víz, egy evőkanál szalmiákszesz), majd kenjük be a bőr teljes felületét glicerinnel vagy ricinusolajjal átitatott puha ruhával. A megszáradt bőrt flanellkendővel töröljük át.
 • Ha a bársony szennyezett és foltos, az egész anyagot tisztítsuk ki. A helyenkénti kezelés további foltokat, és un. "tükröt" eredményezhet. A tisztításhoz használjunk alkoholt vagy denaturált szeszt. A tisztítást egészen puha ruhakefével végezzük. A kefét szalmiákszesz vagy alkohol és víz keverékével enyhén nedvesítsük meg, majd óvatosan keféljük végig az egész anyagot.
 • A lakkozott, mázolt és műanyag bevonatú bútorokat legjobb nedves ruhával portalanítani. A ragacsos, kormos részeket meleg, mosószeres vízzel mossuk. A zsírfoltokat szalmiákszeszes vízzel távolítsuk el. A súrolópor használatát mellőzzük, és ne dörzsöljük a bevonatot durva szivaccsal, ronggyal sem, mert megkarcoljuk a bútor felületét.
 • Nem megy össze a gyapjú, ha szalmiákszeszt vagy bóraxot teszünk a mosóvízbe (5 liter víz, egy evőkanál szalmiákszesz, ill. bórax). Színes holmi esetében az utóbbi szereket kerüljük, mert megtámadják a színeket. A gyapjút ne áztassuk, ne tartsuk hosszú ideig vízben!

 • Még több "Szalmiákszesz" tipp: 1 2 3 4 5 6
  © JoTudni.hu