Kezdőlap (Szalmiákszesz (2))
Tippek, ötletek, házipraktikák, tudástár.  
Kezdőlap  Tippek  Tudta-e  Javaslat  Impresszum  Adatvédelem   
 
 
Kezdőlap >> Tippek >> Szalmiákszesz (2)
Tippek

A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
R S T U
V W ZTudta-e?

A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
R S T U
V W Z


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szalmiákszesz (2)

minden előzőkövetkező

 • A régi, beszáradt étolajfoltot benzinből (100 gr), alkoholból (25 gr), acetonból (10 gr) és szalmiákszeszből (5 gr) összeállított oldattal lehet eredményesen kitisztítani. Az oldószert csöpögtessük rá a foltra, majd mielőtt elpárologna, szórjunk talkumot (síkport) a foltra. Ha az oldószer elpárolgott, a talkumot kefével távolítsuk el.
 • Ha a bársonyanyag tiszta, gőzöléssel frissítsük fel. A gőzölést forrásban lévő víz felett végezzük. A vízbe előzőleg tegyünk egy evőkanál szalmiákszeszt is. Ha a teljes felületet jól átgőzöltük, az anyagot gyengéden keféljük ki. A gyűrődések kisimulnak, az anyag felfrissül és szép puha lesz.


 • Régebbi fűfoltokat fehér vagy színes textilanyagból meleg tömény alkohollal vagy hidrogénperoxid és szalmiákszesz keverékével lehet eltávolítani. Az anyagot alaposan itassuk át, majd puha ronggyal enyhén dörzsöljük a folt felületét. Amikor a folt eltűnt, a helyét hideg vízben öblítsük át.
 • A régi, beszáradt olajfoltot benzinből (100 gr), alkoholból (25 gr), acetonból (10 gr) és szalmiákszeszből (5 gr) összeállított oldattal lehet eredményesen kitisztítani. Az oldószert csöpögtessük rá a foltra, majd mielőtt elpárologna, szórjunk talkumot (síkport) a foltra. Ha az oldószer elpárolgott, a talkumot kefével távolítsuk el.
 • Ha a szalmakalapot fehéríteni szeretnénk, először alaposan tisztítsuk ki, majd hidrogén-peroxid és szalmiákszesz egyenlő arányú oldatával egyenletesen dörzsöljük be, hagyjuk megszáradni. Ha kell, kissé nedvesen vasaljuk.
 • Ha a korcsolyán rozsdapecsétek keletkeznek, azokat csiszolópapírral távolítsuk el. A rozsda eltüntetésére jó megoldás, ha szalmiákszesz és tört kréta keverékével a felületeket alaposan ledörzsöljük, majd száraz ronggyal áttöröljük.
 • Ha bőrkabátunk poros, piszkos, mossuk le szappanos víz és szalmiákszesz keverékével (egy liter szappanos víz, egy evőkanál szalmiákszesz), majd kenjük be a bőr teljes felületét glicerinnel vagy ricinusolajjal átitatott puha ruhával. A megszáradt bőrt flanellkendővel töröljük át.
 • Ha a bársony szennyezett és foltos, az egész anyagot tisztítsuk ki. A helyenkénti kezelés további foltokat, és un. "tükröt" eredményezhet. A tisztításhoz használjunk alkoholt vagy denaturált szeszt. A tisztítást egészen puha ruhakefével végezzük. A kefét szalmiákszesz vagy alkohol és víz keverékével enyhén nedvesítsük meg, majd óvatosan keféljük végig az egész anyagot.
 • A lakkozott, mázolt és műanyag bevonatú bútorokat legjobb nedves ruhával portalanítani. A ragacsos, kormos részeket meleg, mosószeres vízzel mossuk. A zsírfoltokat szalmiákszeszes vízzel távolítsuk el. A súrolópor használatát mellőzzük, és ne dörzsöljük a bevonatot durva szivaccsal, ronggyal sem, mert megkarcoljuk a bútor felületét.
 • Nem megy össze a gyapjú, ha szalmiákszeszt vagy bóraxot teszünk a mosóvízbe (5 liter víz, egy evőkanál szalmiákszesz, ill. bórax). Színes holmi esetében az utóbbi szereket kerüljük, mert megtámadják a színeket. A gyapjút ne áztassuk, ne tartsuk hosszú ideig vízben!

 • Még több "Szalmiákszesz" tipp: 1 2 3 4 5 6

  Lásd még: Ablaktisztítás, Ablaküveg, Alabástrom, Alkohol, Alpakka, Aranyékszer, Bambuszbútor, Bársony, Benzin, Bőrkabát, Bőrönd, Bronztárgyak, Bútor, Bútortisztítás, Céklafolt, Cigaretta, Cipőbélés, Cipőkrémfolt, Csiszolópapír, Csokoládéfolt, Darázs, Denaturált szesz, Diófolt, Dohos ruha, Ecet, Eperfolt, Eszméletvesztés, Étolaj, Étolajfolt, Evőeszköz, Fémbútor, Festett padló, Fésű, Fonott bútor, Fűfolt, Fürdőkád, Gallér, Gépolajfolt, Glicerin, Gobelin, Golyóstollfolt, Gőzölés, Gumicsizma, Gyantafolt, Gyapjúholmi, Gyémánt, Gyümölcsfolt, Hagymaszag, Hangya, Hidrogénperoxid, Hintőpor, Húsléfolt, Igazgyöngy, Indigófolt, Izzadságfolt, Jódfolt, Kakaófolt, Kalap, Kárpitozott bútor, Kefe, Képkeret, Kifényesedett szövet, Korcsolya, Kristályüveg, Krómozott tárgyak, Kuka, Lakkozott bútor, Lakkozott padló, Légypiszok, Levéltetű, Linóleum, Lószőr, Madárpiszok, Mosás, Mosószer, Nikotinfolt, Nyakkendő, Nyaklánc, Nyersfabútor, Óntárgyak, Öblösüveg, Padlószőnyeg, Padlótisztítás, Parketta, Penész, Petróleum, Ricinus, Ricinusolaj, Rozsdásodás, Sörfolt, Spenótfolt, Szalmakalap, Szappanos víz, Szivacs, Szódabikarbóna, Szúnyogcsípés, Tejfolt, Textiltapéta, Tojásfolt, Torma, Villanyégő, Vizeletfolt, Vörösborfolt, Vörösréz, WC, Zsírfolt

  előző Előző (Szalmakalap) ** (Szalmonella) Következő következő  Ugrás: Összes tipp


  minden előzőkövetkező