Tojásfőzés

  >> Tippek >> Tojásfőzés
minden  előző  következő  

  • Ha díszítéshez főzzük a tojást, kevergessük a vizet folyamatosan, hogy a sárgája középen maradjon, s a fehérje egyenletesen vegye körbe.
  • Soha nem reped meg a tojás, ha a főzésnél egy kis sót teszünk a vízbe.
  • Buggyantott tojás főzése úgy történik, hogy egy liter vízbe belecsavarunk egy citromot vagy két kanál 10 %-os ecetet. A tojásokat merőkanálba üssük, és amikor forr a víz, a tojásokat óvatosan eresszük bele, hogy egyben maradjanak. Ha a fehérje már jól megkeményedett, szűrőkanállal szedjük ki. Azonnal tálaljuk és fogyasszuk.
  • Ha túl hideg a főzővízbe tett tojás, akkor a héja könnyen megreped. Főzés előtt vegyük ki a hűtőből és várjunk, amíg szobahőmérsékletű nem lesz.
  • Ha a kemény tojás főzőlevét erősen megsózzuk, nem robban szét oly könnyen a tojás. Ezért jó többek között a húsvéti tojást a sonka levében főzni.
  • A keménytojás főzésekor a tojást hideg vízzel tegyük fel főni, annyi vízben, hogy ellepje. Lassan forraljuk. Forrástól számított 10 perc után húzzuk félre, hideg vízben hűtsük le. Így a héja könnyedén leválik.
  • A tojás főzővizébe tegyünk egy kis sót, akkor nem fog elrepedni a héja.
  • Ha pedig repedt tojást szeretnénk megfőzni, a repedt részt alaposan kenjük be citrommal, és utána tegyük a vízbe Így a fehérje biztosan nem folyik ki.
  • Ha tojást főzök, jól megsózom a vizet. Egyrészt segít abban, hogy könnyebben lehessen hámozni a főtt tojást, másrészt, ha véletlenül elreped valamelyiknek a héja, a só meggátolja, hogy a még főtlen fehérje kifolyjon.
    Ha mégsem sózom meg a vizet, akkor nem dobom el, hanem kihűlés után a virágokat öntözöm meg vele.
  • Mielőtt a tojást megfőznénk, kefével tisztítsuk le, majd folyó vízben mossuk meg.

  • Még több "Tojásfőzés" tipp: 1 2

     




    © JoTudni.hu